Sök i bloggen

Rss | Inlägg

Rss | Kommentarer

Logga in

 

Nya webbläsaren Internet Explorer 8 tar upp kampen med Firefox 3.

3 september 2008

En ny häftig funktion med Microsofts nya webbläsare Internet Explorer 8 är att du via en inställning kan göra dig helt anonym. Något som inte direkt annonsaktörerna gillar. Det innebär nämligen att de inte har någon information om vem du är. De vet bara att en person besöker en webbplats, men de har ingen aning om personens ålder, intressen och köpvanor. Detta innebär bland annat att de får svårare att leverera träffsäkra annonser till oss användare.


En fördel med funktionen är att du kan surfa helt anonymt. Ingen vet någonting om vem du är, vilket givetvis kan ses som en fördel ur integritetssynpunkt.


Internet Explorer 8 klarar Acid 2.

Internet Explorer 8 har klarat Acid2, som är ett komplext renderingstest utvecklat för att pröva webbläsares förmåga att rendera webbsidor enligt HTML- och CSS-specifikationerna. Eftersom Internet Explorer klarade Acid2-testet menar Microsoft att den kommande versionen av webbläsaren följer vedertagna webbstandarder. För tillfället är det bara Mac OS X-webbläsarna OmniWeb och Safari, den norska webbläsaren Opera samt testversionerna av Firefox 3 som har klarat testet.


Jag tror det här kan bli riktigt bra!


Även Google har lanserat en egen webbläsare, givetvis för att försöka konkurrera med Internet Explorer 8 och FireFox 3.


Läs mer om nyheten på IDG och DN.


Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,


Taggar: , , , , , , ,

XHTML 1.0 eller XHTML 1.1

16 november 2007

När det gäller design av webbplatser finns det en hel del att ta hänsyn till. Bland annat finns det olika standards. När det gäller webbläsare så är det Internet Explorer som dominerar. Tyvärr är det inte världens bästa webbläsare. Speciellt version 6 är riktigt buggig och visar helt enkelt fel.


Så hur ska man tänka då?


Standards är bra. Givetvis. Men det viktigaste är trots allt att sidan visas på ett så korrekt sätt so möjligt, för så många användare som möjligt. Det är och måste vara prioritering nummer ett. Att bortse från Internet Explorer 6, bara för att den är så dålig, är nog inte så smart. Det viktigaste är ju att besökaren kan se sidan på rätt sätt.


XHTML 1.1 kan inte visas av den idag vanligaste webbläsaren Internet Explorer 6. XHTML 1.0 däremot är ett bra alternativ. Den fungerar i nästan alla de vanligaste webbläsarna.

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,


Taggar: , , , , ,